Štolenas🎄✨🍞

2025-12-12
Štolenas – vokiškas kalėdinis keksas su marcipanu, džiovintais vaisiais, migdolais, apelsinų cukatais ir figų ritinėliu. 🎄🍞✨
INGREDIENTAI:
Marcipanui
• Migdolų miltai – 200 g
• Cukraus pudra – 100 g
• Alkoholis (romas, konjakas arba likeris) – 40 g

Džiovinti vaisiai
• Razinos – 50 g
• Spanguolės – 50 g
• Quantro likeris arba romas – tiek, kad apsemtų vaisius

Papildomi priedai
• Šventinis figų ritinėlis – 100 g, supjaustytas gabaliukais
• Migdolai – 100 g, perpjauti pusiau
• Apelsinų cukatai – 100 g

Tešlai
• Pienas – 300 g
• Kiaušiniai – 2 vnt.
• Cukrus – 70 g
• Mielės – 4 g
• Miltai – 550 g
• „Fleur de sel“ druska – 5 g
• Sviestas (šaltas ir supjaustytas kubeliais) – 150 g

Užbaigimui
• Ištirpintas sviestas aptepimui – 50 g
• Cukraus pudra gausiam apibarstymui – 60g

GAMINIMO EIGA:

1. Džiovintų vaisių paruošimas
1. Į dubenį sudėkite 50 g razinų ir 50 g spanguolių.
2. Užpilkite quantro likeriu arba romu tiek, kad vaisiai būtų apsemti.
3. Palikite šaldytuve per naktį.
4. Kitą dieną nukoškite – skystį galite pasilikti kitur panaudoti.

2. Marcipano paruošimas
1. Į dubenį suberkite 200 g migdolų miltų ir 100 g cukraus pudros. Gerai išmaišykite.
2. Nuolat maišydami plona srovele pilkite 40 g alkoholio.
3. Maišykite, kol masė taps vientisa ir konsistencija primins šlapią smėlį – suspaudus turi sulipti.
4. Rankomis suspauskite masę į vieną gabalą.
5. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent 1 valandai (galite laikyti ir ilgiau, iki 2 sav. šaldytuve ir iki 1 mėn. šaldymo kameroje).
3. Tešla
1. Į kombainą supilkite 300 g pieno, įmuškite 2 kiaušinius, suberkite 70 g cukraus ir viską išplakite mikseriu.
2. Suberkite 550 g miltų, 4 g mielių ir 5 g druskos.
3. Maišykite kombainu 2 greičiu, kol tešla taps lygi ir blizgi – apie 7–10 min.
Jei minkote rankomis – apie 20 min.
4. Į tešlą sudėkite 150 g kubeliais supjaustyto sviesto.
5. Minkykite, kol sviestas pilnai įsimaišys ir tešla taps vientisa.

5. Priedų įmaišymas
1. Į tešlą sudėkite 100 g cukatų, 100 g supjaustyto figų ritinėlio, 100 g perpjautų migdolų, 50 g. mirkytų razinų ir 50 g. mirkytų spanguolių.
2. Trumpai paminkykite, kad visi vaisiai ir riešutai pasiskirstytų tolygiai.

6. Pirmas kildinimas
1. Dubenį patepkite aliejumi.
2. Suformuokite iš visos tešlos kamuolį ir dėkite į formą.
3. Uždengkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje – 26–28 °C – apie 40 min.

7. Antras kildinimas
1. Po 40 min tešlą formoje švelniai „suknydykite“, kad išeitų didžiausios oro kišenės.
2. Palikite dar 40 min tokioje pat temperatūroje (26–28 °C). Tešla turi pakilti apie 2 kartus, ejigu nepakilo, palikite ilgiau.
Per tą laiką iš šaldytuvo ištraukite marcipaną ir suformuokite 2 vienodo dydžio „dešras“.

8. Formavimas
1. Pakilusią tešlą išimkite iš formos ir padalinkite į 2 lygias dalis.
2. Kiekvieną dalį rankomis išplokite į storą apskritimą.
3. Per kiekvieno apskritimo vidurį paguldykite po 1 marcipano „dešrą“.
4. Tešlą užlenkite ant marcipano ir kruopščiai užlipdykite, kaip parodyta video/nuotraukose.
5. Suformuotus 2 štolenus sudėkite į kepimo skardą.

9. Paskutinis kildinimas
• Štolenus palikite 30 min 26–28 °C temperatūroje, po maistine plevele, kad dar šiek tiek pakiltų.

10. Kepimas
1. Kad štolenas neplyštų, padarykite mažas skylutes iš šono mediniu pagaliuku.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 170°C
3. Kepkite štolenus 50–60 min, kol viršus gražiai parudės ir šiek tiek apskrus.
4. Jeigu viršus labai greitai tamsėja, galite pridengti folija.

11. Užbaigimas
1. Karštą štoleną patepkite ištirpintu sviestu
2. Kai truputį atvės, storu sluoksniu apibarstykite cukraus pudra.
3. Leiskite pilnai atvėsti.
4. Atvėsusius štolenus suvyniokite pirmiausia į kepimo popierių, tada – į foliją.
5. Štoleną laikykite vėsioje ir sausoje vietoje (rūsyje arba balkone) iki Kalėdų.
6. Jeigu laukimas tampa nepakenčiamas, galima suvalgyti ir anksčiau arba dar geriau – padaryti dvigubą porciją😉
Skanaus! ❄️🎁

Mūsų produktai naudojami recepte