🥧 Olandiški obuolių pyragėliai
2025-10-29
Olandiški obuolių pyragėliai – traškūs išorėje, švelnūs viduje, su kvapniu obuolių įdaru. Puikiai tinka prie kavos ar arbatos, o jų skonis primena klasikinį desertą – tarsi tiesiai iš Olandijos.🍎🥧
INGREDIENTAI:
4 porcijoms
🍪 Tešlai:
• 250 g kvietinių miltų
• 100 g sviesto
• 90 g cukraus
• 10 g pieno miltelių
• 1 kiaušinis
• 30 ml šalto pieno
• 1 šaukštelis kepimo miltelių
• Žiupsnelis druskos
• 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
🍏 Įdarui:
• 600 g obuolių (sverta su žievele prieš nulupant)
• 50 ml vandens
• 40 g cukraus
• 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių
• 50 g gliukozės sirupo
• 1 a.š. krakmolo
• ¼ arbatinio šaukštelio cinamono
• Keli lašai vanilės aromato
🥚 Tešlos sutepimui
• 1 kiaušinio trynys
• 1 v.š. pieno
🍪 Tešlai:
• 250 g kvietinių miltų
• 100 g sviesto
• 90 g cukraus
• 10 g pieno miltelių
• 1 kiaušinis
• 30 ml šalto pieno
• 1 šaukštelis kepimo miltelių
• Žiupsnelis druskos
• 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
🍏 Įdarui:
• 600 g obuolių (sverta su žievele prieš nulupant)
• 50 ml vandens
• 40 g cukraus
• 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių
• 50 g gliukozės sirupo
• 1 a.š. krakmolo
• ¼ arbatinio šaukštelio cinamono
• Keli lašai vanilės aromato
🥚 Tešlos sutepimui
• 1 kiaušinio trynys
• 1 v.š. pieno
GAMINIMO EIGA:
1️⃣ Tešla
Su tešla reikia dirbti greitai, kad sviestas neištirptų.
1. Dubenyje sumaišome 250 g kvietinių miltų, 1 šaukštelį kepimo miltelių, žiupsnelį druskos, 90 g cukraus ir 10 g pieno miltelių.
2. Dedame gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą (100 g). Gerai sutriname tešlos maišykle (arba rankomis), kol masė primena rupius trupinius.
3. Įmušame 1 kiaušinį, supilame 30 ml pieno ir 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Greitai suminkome tešlą, kol ji tampa vientisa, bet neklampi.
4. Suvyniojame tešlą į plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent 30 min.
2️⃣ Obuolių įdaras
1. Nulupame ir supjaustome 600 g obuolių kubeliais.
2. Įdedame juos į puodą, pridedame 40 g cukraus ir įpilame 50 ml vandens.
3. Verdame 10–15 minučių, kol obuoliai suminkštėja.
4. Sutriname trintuvu iki visiškai vientisos, švelnios tyrės.
5. Perpilame masę į keptuvę, įdedame 50 g gliukozės sirupo, įpilame 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių, įberiame ¼ arbatinio šaukštelio cinamono ir verdame, pastoviai maišydami, kol masė sutirštėja.
6. Mažame puodelyje sumaišome 1 valgomąjį šaukštą krakmolo su 1 valgomuoju šaukštu vandens ir įpilame į keptuvę su tyre. Verdame dar 2–3 minutes, intensyviai maišydami.
7. Uždengiame plėvele ir atvėsiname įdarą.
3️⃣
1. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C.
2. Dedame tešlą ant kepimo popieriaus ir uždengiame antru popieriaus lapu iš viršaus.
3. Iškočiojame tešlą iki maždaug 4 mm storio ir išspaudžiame apskritimus (kepimo formos skersmuo + ~2 cm).
4. Įdedame atgal į šaldytuvą ~10 min., kad galėtume nuimti tešlą nuo popieriaus.
5. Kepimo formeles sutepame sviestu ir apibarstome miltais. Perteklinius miltus nukratome.
6. Dedame apskritimus į kepimo formeles.
7. Kiekvieną formą iki viršaus (be kalnelio) užpildome obuolių įdaru.
8. Iškočiojame likusią tešlą, supjaustome plonomis juostelėmis ir sudedame jas grotelių forma ant viršaus.
9. Aptepame kiaušinio plakiniu (1 trynys + 1 arbatinis šaukštelis pieno).
4️⃣ Kepimas
• Kepame 180 °C temperatūroje 20-25 minučių, kol viršus tampa auksinės spalvos ir lengvai traškus.
• Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame pilnai atvėsti.
Skanaus! 🍎
Su tešla reikia dirbti greitai, kad sviestas neištirptų.
1. Dubenyje sumaišome 250 g kvietinių miltų, 1 šaukštelį kepimo miltelių, žiupsnelį druskos, 90 g cukraus ir 10 g pieno miltelių.
2. Dedame gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą (100 g). Gerai sutriname tešlos maišykle (arba rankomis), kol masė primena rupius trupinius.
3. Įmušame 1 kiaušinį, supilame 30 ml pieno ir 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Greitai suminkome tešlą, kol ji tampa vientisa, bet neklampi.
4. Suvyniojame tešlą į plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent 30 min.
2️⃣ Obuolių įdaras
1. Nulupame ir supjaustome 600 g obuolių kubeliais.
2. Įdedame juos į puodą, pridedame 40 g cukraus ir įpilame 50 ml vandens.
3. Verdame 10–15 minučių, kol obuoliai suminkštėja.
4. Sutriname trintuvu iki visiškai vientisos, švelnios tyrės.
5. Perpilame masę į keptuvę, įdedame 50 g gliukozės sirupo, įpilame 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių, įberiame ¼ arbatinio šaukštelio cinamono ir verdame, pastoviai maišydami, kol masė sutirštėja.
6. Mažame puodelyje sumaišome 1 valgomąjį šaukštą krakmolo su 1 valgomuoju šaukštu vandens ir įpilame į keptuvę su tyre. Verdame dar 2–3 minutes, intensyviai maišydami.
7. Uždengiame plėvele ir atvėsiname įdarą.
3️⃣
1. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C.
2. Dedame tešlą ant kepimo popieriaus ir uždengiame antru popieriaus lapu iš viršaus.
3. Iškočiojame tešlą iki maždaug 4 mm storio ir išspaudžiame apskritimus (kepimo formos skersmuo + ~2 cm).
4. Įdedame atgal į šaldytuvą ~10 min., kad galėtume nuimti tešlą nuo popieriaus.
5. Kepimo formeles sutepame sviestu ir apibarstome miltais. Perteklinius miltus nukratome.
6. Dedame apskritimus į kepimo formeles.
7. Kiekvieną formą iki viršaus (be kalnelio) užpildome obuolių įdaru.
8. Iškočiojame likusią tešlą, supjaustome plonomis juostelėmis ir sudedame jas grotelių forma ant viršaus.
9. Aptepame kiaušinio plakiniu (1 trynys + 1 arbatinis šaukštelis pieno).
4️⃣ Kepimas
• Kepame 180 °C temperatūroje 20-25 minučių, kol viršus tampa auksinės spalvos ir lengvai traškus.
• Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame pilnai atvėsti.
Skanaus! 🍎
Panašūs receptai
Mūsų produktai naudojami recepte


