Graikiškas mandarinų pyragas 🍊

2025-12-04
Dėl savo drėgnos tekstūros ir citrusinio skonio tai mūsų vienas mėgstamiausių pyragų.🍊 Tradicinis graikiškas portokalopita pyragas kepamas su apelsinais, bet mes pasirinkome mandarinus – jie suteikia švelnesnį, šiek tiek saldesnį skonį ir subtilų citrusinį aromatą.
INGREDIENTAI:
Sirupui 🍯
Galite naudoti mūsų graikišką apelsinų sirupą sumaišydami jį su vandeniu santykiu 1:1 – arba pasigaminti savo:
• 400 ml vandens
• 340 g cukraus
• 1 a. š. tarkuotos apelsino žievelės
• 1 a. š. malto cinamono arba 1 cinamono lazdelė
Pyragui 🍰
• 450 g filo tešlos nedžiovintos
• 250 ml mandarinų sulčių
• 200 g jogurto (2 % riebumo)
• 20 g kepimo miltelių
• 225 g cukraus
• 1 a. š. apelsino žievelės
• 4 kiaušiniai
• 230 g neutralaus aliejaus (pvz., saulėgrąžų)
• 1 a. š. vanilės ekstrakto
• Šiek tiek sviesto kepimo formai sutepti

GAMINIMO EIGA:

Sirupas
1. Į puodą supilame 400 ml vandens, suberiame 340 g cukraus, 1 a. š. tarkuotos apelsino žievelės ir 1 a. š. malto cinamono.
2. Užverdame ir verdame apie 5 minutes nuo užvirimo pradžios.
3. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame sirupą pilnai atvėsti – sirupas turi būti šaltas, ❄️ kai juo apliesime karštą pyragą.

Filo tešla
1. 450 g filo tešlos lapus atsargiai išskiriame ir išdėliojame ant stalo ar didelio padėklo. Paliekame, kol jie visiškai išdžius ir taps trapūs.
2. Jei reikia greičiau, filo lakštus sudedame į skardą ir džioviname orkaitėje apie 100 °C, kol jie išsausėja ir lūžta rankose.
3. Išdžiūvusius filo lakštus sutrupiname rankomis į mažus gabaliukus.

Tešla
1. Į didelį dubenį įmušame 4 kiaušinius ir suberiame 225 g cukraus ir įpilame 230 g aliejaus Plakame mikseriu apie 3–5 minutes, kol masė pašviesėja ir šiek tiek sutirštėja.
2. Į tą pačią masę įpilame 250 ml mandarinų sulčių, sudedame 200 g jogurto, 1 a. š. tarkuotos apelsino žievelės ir 1 a. š. vanilės ekstrakto. Dar kartą trumpai išplakame, kol viskas susijungia.
3. Suberiame 20 g kepimo miltelių ir trumpai, švelniai išmaišome, kad kepimo milteliai pasiskirstytų tolygiai.
4. Po truputį sudedame filo tešlą (450 g), pastoviai maišant.

4.
1. Kepimo formą ištepame sviestu.
2. Į paruoštą formą supilame visą tešlą ir išlyginame paviršių.
3. Kepame 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 minučių.
4. Patikriname mediniu pagaliuku. Įsmeigiame į pyrago centrą ir ištraukiame – jei pagaliukas sausas, be skystos tešlos, pyragas iškeptas.

5. Užpilame sirupu
1. Išėmę pyragą iš orkaitės, paliekame jį apie 5 minutes pastovėti formoje.
2. Ant dar karšto pyrago tolygiai užpilame šaltą sirupą.
3. Paliekame pyragą, kol jis visiškai atvėsta ir sirupas pilnai įsigeria.
Skanaus!

Mūsų produktai naudojami recepte