🎄 Brandintas Kalėdinis Keksas

2025-11-28
Brandintas kalėdinis keksas su romu, džiovintais vaisiais ir prieskoniais. Drėgnas, aromatingas ir tobulai tinkantis šventiniam stalui. 🎅🍷
INGREDIENTAI:
Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.

Džiovintiems vaisiams (500 g):
• Razinos (auksinės ir tamsios)
• Džiovintos figos
• Džiovintos spanguolės
• Džiovinti abrikosai
• Tamsus romas

Tešlai:
• 200 g minkšto sviesto
• 4 kiaušiniai
• 30 g razinų sirupo
• 150 g rudojo cukraus
• 250 g miltų (iš jų 2 a.š. atidedame vaisiams apvolioti)
• 1 a.š. kepimo miltelių
• 1 a.š. cinamono
• Žiupsnelis tarkuoto muskato

GAMINIMO EIGA:

1️⃣ 500 g džiovintų vaisių užpilame tamsiu romu taip, kad jie būtų visiškai apsemti. Paliekame mirkyti min. 24 val. Nukošiame ir apvoliojame 2 arbatiniuose šaukšteliuose miltų (paimtuose iš bendro 250 g kiekio).
2️⃣ Į dubenį suberiame likusius miltus, 1 a.š. kepimo miltelių, 1 a.š. cinamono, žiupsnelį muskato. Viską išmaišome.
3️⃣ Į atskirą dubenį dedame 200 g minkšto sviesto ir 150 g rudojo cukraus. Plakame, kol masė tampa puri ir šviesi. Tada po vieną įmušame 4 kiaušinius. Įmaišome 30 g razinų sirupo.
4️⃣ Į sviestinę masę po truputį įmaišome miltus su prieskoniais ir džiovintus vaisius.
5️⃣ Formą sutepame sviestu ir pabarstome miltais. Supilame tešlą. Kepame 150°C apie 1 val. 20 min. Tikriname mediniu pagaliuku — jei jis sausas, keksas paruoštas.
6️⃣ Atvėsusį pyragą išimame iš formos. Viršų patepame ½ likusio romo. Įvyniojame į kepimo popierių ir foliją ir dedame į šaldytuvą 1 savaitei. Po savaitės vėl patepame likusiu romu ir brandiname dar 1 savaitę.
Skanaus!

Mūsų produktai naudojami recepte